Italiano
Nederlands
Français
English
facebook
Vittorio Giardino - handtekening
 
Biografie
 
Vittorio Giardino

De beide taken als scenarist en tekenaar cumulerend, crëert hij vanaf 1981 de detective Sam Pezzo, gevolgd door Max Fridman welke in 1982 het licht ziet. Met Max Fridman verwerft hij zijn eerste internationale erkenning.

Hij fantaseert een erotische versie van Little Nemo van Winsor Mc Cay: Little Ego, een jonge vrouw meegesleept door haar dromen.

Sam Pezzo wordt begin van de jaren '80 gepubliceerd bij uitgeverij Mondria, welke tevens het eerste album van Max Fridman "Hongaarse rapsodie" uitbrengt. Vanaf dan verzorgt uitgeverij Glenat de verdere uitgaven van Max Fridman alsook Little Ego.

Verscheidene korte verhalen gebaseerd op leugen, bedrog en erotiek verschijnen vanaf 1986 in diverse tijdschriften zoals L'Unita, Glamour International, Je Bouquine, ... . Deze worden in 1991 gebundeld uitgegeven bij uitgeverij Casterman: "Fatale vakanties".

In 1993 start het verhaal van Jonas Fink. Deze reeks speelt zich af in ex-Tcjechoslowakije toen het communistische regime er nog het dagelijkse leven bepaalde. Met Jonas Fink ontvangt hij de prijs Alph- Art van het festival van Angoulême ('95) en de Harvey Awards van San Diego Comic Con. ('98).
Twee albums zijn er inmiddels reeds uitgebracht bij uitgeverij Casterman.

In 1999, 2002 en 2012 verschijnen "No Pasaran", "Rio de Sangre", en "Sin Ilusiòn", welke de betrokkenheid van Max Fridman weergeven gedurende de Spaanse burgeroorlog.

In 2005 verschijnt - voorlopig enkel in 't Frans en Italiaans - een verhaal over een 'soap-figuur': Eva Miranda.

Diverse Franse en Italiaanse publicaties (bij ed. Lizard, ed. Di, ed. Mosquito, ...) omvatten een overzicht van zijn realisaties op het vlak van illustraties, affiches, litografiëen en serigrafiëen.

Vittorio Giardino heeft zich opgeworpen als één van de belangrijkste Italiaanse auteurs, dankzij zijn kwaliteiten als verteller en zijn tekenstijl welke geïnspireerd is door de 'klare lijn'.
Sam Pezzo-Max Fridman-Little Ego
 
 
all images © Vittorio Giardino
giardino.universe@gmail.com
Donna